Αισθητική Δερματολογία

« 1 of 7 »

Η αισθητική δερματολογία αποτελεί κλάδο της δερματολογίας που αντιμετωπίζει δερματολογικές παθήσεις κυρίως αισθητικής φύσεως. Η ακμή, οι αγγειακές βλάβες, οι ρυτίδες και η φωτογήρανση είναι μερικά από τα δερματολογικά προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με την εφαρμογή της αισθητικής δερματολογίας. Πολλοί ασθενείς επισκέπτονται δερματολόγους εξειδικευμένους στην αισθητική δερματολογία όταν θέλουν να απαλείψουν απο το δέρμα τους ατέλειες, ρυτίδες, μικροπροβλήματα κλπ.

Μια από τις πιο δημοφιλείς  μη επεμβατικές μεθόδους για να αντιμετωπιστούν δερματικα προβλήματα αισθητικής φύσεως είναι η εφαρμογή θεραπειών laser για την αναδόμηση και επαναφορά του δέρματος σε επιθυμητά επίπεδα. Χρησιμοποιείται ευρέως στην καταπολέμηση της ακμής καθως επίσης και παθήσεων που προαναφέρθηκαν παραπάνω. Επιπρόσθετα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θεραπείες laser για να εξαλείψουμε ανεπιθήμητη τριχοφυία απο οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Στη συνέχεια ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή των αισθητικών θεραπειών που το ιατρείο μας έχει τη δυνατότητα να παρέχει.

Νήματα

Η εφαρμογή της τεχνικής τοποθέτησης νημάτων στο δέρμα για διόρθωση της χαλάρωσης κυρίως του προσώπου και της περιοχής του λαιμού χρησιμοποιείται εδω και αρκετά χρόνια. Ωστόσο με την πρόοδο της τεχνολογίας των υλικών, έχει εξελιχθεί σε  μία πολύ απλούστερη  διαδικασία σε σύγκριση με το παρελθόν.

Τα νήματα αποτελούνται από ειδικά απορροφήσιμο υλικό, σαν αυτό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των απορροφήσιμων ραμμάτων, με χρόνο ζωής μερικούς μήνες. Το αποτέλεσμα της ανόρθωσης όμως διαρκεί από 1 εως 1,5 χρόνο και αυτό οφείλεται στο γεγονός οτι τα νήματα διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου γύρω τους το οποίο διατηρείται για πολύ μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με τη διάρκεια ζωής των νημάτων. Τοποθετούνται εύκολα και ανώδυνα με τη χρήση μόνο αναισθητικής κρέμας στην υπό θεραπεία περιοχή. Η θεραπεία είναι μια πολύ ασφαλής διαδικασία με πολύ σπάνια την περίπτωση επιπλοκών. Μικρές παρενέργειες μπορούν να χαρακτηριστούν απο μικροεκχυμώσεις και ελαφρύ μελάνιασμα κατά την εφαρμογη των νημάτων τα οποία εξαφανίζονται σε λίγες ημέρες.

Είναι ιδανική θεραπεία για διόρθωση της χαλάρωσης χωρίς τη χρήση όγκων όπως στα υαλουρονικά εμφυτεύματα και επιπλέον είναι δυνατή η χρήση τους σε λαιμό και περιοχές του σώματος όπου τα υαλουρονικά δεν έχουν θέση και η χαλάρωση ήταν μόνο χειρουργικά διορθώσιμη μέχρι πρότινος. Στο σώμα ωστόσο απαιτούνται 2-3 θεραπείες ανά μήνα γιατί η χαλάρωση που καλούμαστε να διορθώσουμε είναι μεγαλύτερης έκτασης.

Botox

Το ΒΟΤΟΧ (μπότοξ) είναι μια ουσία που παράγεται απο μια τοξίνη η οποία χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους για περισσότερα απο 20 χρόνια. Αυτή η εξευγενισμένη τοξίνη είναι εντελώς ακίνδυνη όταν εφαρμόζεται απο έμπειρο και κατάλληλα καταρτισμένο ιατρό και εξαλείφεται απο τον οργανισμό μετά απο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Για πολλά χρόνια χρησιμοποιούταν για να χαλαρώσει σπασμούς των μυών του προσώπου και να διορθώσει διπλή όραση λόγω ανισορροπίας των συσχετιζόμενων μυών.

Στην εποχή μας η πιο κοινή χρήση του ΒΟΤΟΧ είναι για την αφαίρεση ρυτίδων του προσώπου. Για να επιτύχουμε αναζωογόνηση του δέρματος εγχύουμε με μια πολύ λεπτή βελόνα μικροσταγόνες ΒΟΤΟΧ ακριβώς επάνω στον μυ που υπάρχει ρυτίδα. Μετα την έγχυση η τοξίνη απομονώνει την κινηση του μυ με αποτέλεσμα την χαλάρωσή του και την σταδιακή εξαφάνιση της ρυτιδας. Τα πρώτα αποτελέσματα μετά την εφαρμογή είναι ορατά εντός λιγών ημερών. Η τοξίνη έχει την ιδιότητα να επιδρά μόνον στην περιοχη της εφαρμογής χωρίς να επηρρεάζει τους μυς που σχετίζονται με τις εκφράσεις του προσώπου.

Ο πόνος μετά απο την ένεση είναι ελάχιστος και η πλειοψηφία των ασθενών τον συγκρίνουν με τίποτα παραπάνω απο ένα ελαφρύ τσίμπημα εντόμου. Με την τοπική χρήση αναισθητικής κρέμας πριν την εφαρμογή αποφεύγεται οποιαδήποτε πιθανότητα δυσφορίας του ασθενούς. Η διαδικασία είναι γρήγορη και ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει με τις καθημερινές ασχολίες άμεσα με μοναδικούς περιορισμούς την φυσική άσκηση και τις απότομες κινήσεις για μερικές ώρες. Είναι μια απλή ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για την αφαίρεση γραμμών και ρυτίδων απο το πρόσωπο χωρίς την ανάγκη για πλαστική χειρουργική επέμβαση. Οι όποιες παρενέργεις πιθανώς προκύψουν είναι προσωρινές και περιορίζονται μόνον στην περιοχή εφαρμογής. ένα ελαφρύ μελάνιασμα συχνά εμφανιζεται στην περιοχή εφαρμογής το οποίο εξαφανίζεται πολυ σύντομα.

Τα πιο συνήθη σημεία εφαρμογής ΒΟΤΟΧ είναι ανάμεσα απο τα φρύδια, γύρω απο τα μάτια (κυρίως τις ρυτίδες στα εξωτερικά άκρα των ματιών), στις οριζόντιες γραμμές του μετώπου, γύρω απο το στόμα και κατά μήκος των μυών του λαιμού. Η ανάγκη για θεραπεία δεν εξαρτάται απαραίτητα απο την ηλικία αλλά απο την όψη του δέρματος. Σε μερικές περιπτώσεις ρυτίδες εμφανίζονται ακόμη και σε ηλικία κάτω των 30 ετών. Προτείνεται ανεπιφύλακτα να προβεί ο κάθε ενδιαφερόμενος για θεραπεία πριν οι ρυτίδες να γινουν μόνιμες.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας με ΒΟΤΟΧ συνήθως έχουν διάρκεια μεταξυ τεσσάρων και έξι μηνών, επομένως χρειάζονται δύο εφαρμογές ανά έτος. Κλινικές μελέτες έχουν καταδείξει οτι μετά την δεύτερη θεραπεία ο χρόνος των ορατών αποτελεσμάτων συχνά επιμηκήνεται.

ΒΟΤΟΧ για θεραπεία Υπερίδρωσης

Η υπερίδρωση είναι μια ασθένεια κατά την οποία ο ασθενής ιδρώνει απρόβλεπτα και περισσότερο απο ότι χρειάζεται για την φυσιολογική ρύθμιση της θερμοκρασιας του σώματος. Αυτό ωφείλεται στο γεγονός οτι οι ιδρωποιοί αδένες του ατόμου ειναι σε υπερδιέγερση. Αν και μπορεί να υπάρξει υπερίδρωση σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, τα πιο κοινά σημεία είναι οι παλάμες, τα πέλματα και οι μασχάλες. Υπάρχουν δύο τύποι υπερίδρωσης: Η πρωτογενής εστιασμένη (τοπική) και η δευτερογενής γενικευμένη.

Η πρωτογενής εστιαασμένη υπερίδρωση εκδηλώνεται με την υπερβολική εφίδρωση στις παλάμες, τα πόδια, τις μασχάλες κλπ. Στις περισσότερες περιπτώσεις κανένα αίτιο δεν είναι δυνατόν να διαγνωσθεί και συνήθως δεν συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύκτας. Συνήθως ξεκινά στην παιδική ή εφηβική ηλικία και είναι κυρίως κληρονομική.

Η δευτερογενής γενικευμένη υπερίδρωση εκδηλώνεται ως επακόλουθο μιας άλλης ασθένειας ή φαρμακευτικής αγωγής. Η εφίδρωση μπορει να εκδηλωθεί σε όλο το σώμα ή και τοπικά. Αυτή η εφίδρωση συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύκτας και κυρίως εμφανίζεται σε ενήλικα άτομα.

Μπορούμε να εφάρμόσουμε θεραπείες ΒΟΤΟΧ για σοβαρές περιπτώσεις υπερίδρωσης της μασχάλης στην περίπτωση της πρωτογενούς μορφής της, όταν άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, εγχύεται με μια πολύ λεπτή βελόνα μικρή ποσότητα ΒΟΤΟΧ υποδόρια στην περιοχή που η υπερβολική εφίδρωση εμφανίζεται. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή μετά απο 2-4 ημέρες απο την εφαρμογή και τα  τελικά αποτελέσματα είναι ορατά μετά απο περίπου 2 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα διαρκούν 4 έως 12 μήνες αλλά κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η διάρκεια μπορεί να φτάσει και τους 14 μήνες. Η μείωση της υπερίδρωσης θα βελτιώσει αισθητά την ποιότητα ζωης του ασθενούς σε καθημερινή βάση.

Μεσοθεραπεία

Μεσοθεραπεία είναι η έγχυση ουσιών κάτω από την επιδερμίδα. Εφαρμόζεται μεταξύ άλλων και στο πρόσωπο (μεσοθεραπεία προσώπου) και χρησιμοποιείται για να διορθώσει πολλά και διαφορετικά προβλήματα της επιδερμίδας μας.
Στόχος της μεσοθεραπείας προσώπου είναι να μεταφέρει κάτω από την επιδερμίδα συγκεκριμένες ουσίες όπως υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες και αντιοξειδωτικούς παράγοντες, ανόργανα στοιχεία, πυροσταφυλικό οξύ, γλυκόζη κ.α. τα οποία συμβάλλουν στην αντιγήρανση, συγκρατούν νερό κάτω από το δέρμα μας και το διατηρούν φρέσκο, ενυδατωμένο και νεανικό.
Ενδείξεις για την εφαρμογή μεσοθεραπείας προσώπου είναι η αφυδάτωση, η χαλάρωση / απώλεια σφριγηλότητας, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο / φωτογήρανση.
Πρόκειται για μια θεραπεία απλή, γρήγορη (κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά), χωρίς παρενέργειες και σχετικά ανώδυνη. Μετά το τέλος της συνεδρίας μπορεί να υπάρχει ένας ήπιος ερεθισμός ο οποίος υποχωρεί τις επόμενες ώρες. Έτσι μπορεί κανείς να επιστρέψει αμέσως στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς καθόλου περιορισμούς καθώς δεν απαιτείται ειδική φροντίδα μετά την θεραπεία.

Ανάπλαση δέρματος

Η ανάπλαση του δέρματος επιτυγχάνεται με διάφορες τεχνικές έτσι ώστε το δέρμα να ανακτήσει  νεανική όψη και να αφαιρεθούν τα σημάδια της γήρανσης. Μία από τις πιο δημοφηλείς τεχνικές την οποία μπορούμε να παρέχουμε στο ιατρείο μας είναι η διέγερση των κολλαγονοβλαστών του δέρματος με Laser, έτσι ώστε να ενθαρυνθεί και να αρχίσει η παραγωγή νέου κολλαγόνου το οποίο θα δώσει στο πρόσωπο εικόνα αναζωογόνησης. Το Laser έχει την ιδιότητα να επεμβαίνει στα βαθύτερα υποστρώματα της επιδερμίδας αφήνοντας το δέρμα ανέπαφο, αφαιρόντας ρυτίδες, ουλές ακμής και άλλες ατέλειες δίνοντας στο δέρμα μια νεανική όψη. Ιδανικές ηλικίες για θεραπεία είναι μεταξύ 40 και 60, και το μέγιστο αποτέλεσμα φαίνεται μετά από 3-4 συνεδρίες.

Θεραπεία ραγάδων, ουλών και χειλοειδών.

Οι ραγάδες είναι ένα είδος ουλών που παρουσιάζονται τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες και σχετίζονται με την εγκυμοσυνη, την παχυσαρκία, την εφηβία και γενικότερα μετά απο απότομες διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος. Δημιουργούνται όταν το χόριον (το μεσαίο επίπεδο της επιδερμίδας που είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα και την διατήρηση του σχήματος) τεντωθεί πέρα απο το κανονικό. Οι συνδετικοί ιστοί του δέρματος τότε σπάζουν σταματώντας την παραγωγή κολλαγόνου που σαν αποτέλεσμα έχει την εμφάνιση ραγάδων. Η όψη των ραγάδων μπορεί να βελτιωθεί αισθητά με την εφαρμογή θεραπειών Laser, το οποίο σε αντίθεση με τζελ και ανορθωτικές κρέμες μπορεί να εισχωρήσει στο κατάλληλο βάθος κάτω απο την επιφάνεια του δέρματος και να επέμβει ακριβώς στην περιοχή του προβλήματος. Τα καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν όταν οι ραγάδες είναι σχετικά πρόσφατες, λιγότερο απο 2 ετών, και το χρώμα τους είναι ακόμη ελαφρά ερυθρό.

Οι ουλές είναι καθαρά ορατές σε σχέση με τις ραγάδες και εκτός απο αισθητικά δυσάρεστες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα απώλεια αυτοπεποίθησης και αίσθημα ντροπής ειδικά όταν βρίσκονται σε εμφανές σειμείο όπως το πρόσωπο, τον λαιμός, τα άκρα κλπ. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι ουλές μπορεί να επηρρεάσουν ψυχολογικά ένα άτομο μέχρι και στο σειμείο να αρνείται ακόμη και την δημόσια εμφάνιση.

Οι ουλές εμφανίζονται κατά την διαδικασία της ανάρρωσης του ιστού του δέρματος μετά απο κάποιο τραυματισμό, έγκαυμα ή επέμβαση. Είναι περιοχές όπου ινώδης ιστός αντικαθιστά το κανονικό δέρμα. Στην αρχή οι ουλές εμφανίζονται ερυθρές και σκληρές. Σταδιακά και εντος μερικών μηνών γίνονται πιο ανοιχτόχρωμες και πιο μαλακές. Εάν το δέρμα στα άκρα ενός τραύματος έχει ενωθεί καλά τότε η ουλή θα είναι πολύ λεπτή και ελάχιστα ορατή. Σε περιπτώσεις ευρύτερων τραυμάτων όπου μεγαλύτερη επιφάνεια δέρματος έχει απολεσθεί, και περισσότερος ινώδης ιστός χρειάζεται για να καλύψει το κενό η ουλή είναι αισθητά πιο ορατή και δύσκολα εξαφανίζεται. Οι ουλές δεν πονούν αν και μπορεί να δίνουν το αίσθημα του κνησμού για μερικούς μήνες. Μπορεί επίσης να έχουν αρκετά σκούρο χρώμα και άσχημη όψη.

Μερικά τραύματα δημιουργούν κατά την ανάρρωση χειλοειδείς ουλές οι οποίες εμφανίζονται όταν υπάρξει υπερπαραγωγή ιστού λόγω υπερβολικής παραγωγής κολλαγόνου, το οποίο παράγεται ακόμη και όταν το τραύμα έχει επουλωθεί. Οι χειλοειδείς είναι γυαλιστερές και χωρις τρίχες ουλές οι οποίες εξέχουν απο το δέρμα και πιθανόν να πονούν, να έχουν φαγούρα (κνησμό) ή  ακόμη και να δημιουργούν αίσθημα καψίματος. Μπορεί να ειναι αρκετά μεγαλύτερες απο το αρχικό τραύμα και να περιορίζουν την κίνηση όταν έχουν τεντώσει πολύ το δέρμα γύρω τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σκληρές και με μια ελαστικότητα, αν και κάποιες εμφανίζονται ως μαλακά εξογκώματα. Αρχικά οι χειλοειδής ουλές είναι ερυθρές ή μοβ και με τον καιρό το χρώμα τους γίνεται πιο ανοιχτο. Τα σειμεία του σώματος τα οποία έχουν την πιθανότητα να εμφανιστούν πιο συχνά είναι: η περιοχή γύρω απο το στέρνο το άνω μέρος των βραχιόνων και των ώμων, το άνω μέρος της ράχης και τα αυτιά.

Οι ουλές οι οποίες είναι αποτέλεσμα σοβαρής ακμής, ανεμοβλογιάς ή μετά απο τραύμα κατά το οποίο έχει απολεσθεί υποδόρειο λίπος εμφανίζονται ως μικρές οπές (όψη πορτοκαλιού)

Ένας τρόπος να περιορισθούν οι αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις των ουλών είναι η προσπάθεια περιορισμού τους ώστε να είνα ελάχιστα ή και καθόλου ορατές. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να επουλωθεί τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Με τις θεραπείες Laser έχουμε την δυνατότητα να επέμβουμε ώστε να μειωθεί η ερυθρότητα και να κανουμε πιο επίπεδη την επιφάνεια της ουλής αφαιρόντας τα ανώτερα στρώματά της και να ενεργοποιήσουμε έτσι την παραγωγή κολλαγόνου στα βαθύτερα στρώματα της ουλής.

Στο ιατρείο μας έχουμε την δυνατότητα να παρέχουμε όλους τους κατάλληλους συνδιασμούς θεραπειών καθώς επίσης και θεραπείες με την υποστήριξη τεχνολογίας Laser με σκοπό να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα στο τραυματισμένο δέρμα μειώνοντας το μέγεθος και αλλάζοντας την όψη μιας ουλής. Οι θεραπείες μπορούν να δημιουργήσουν νέες ουλές οι οποίες να φαίνονται ως συνέχεια του φυσικού δέρματος και να είναι λιγότερο έως καθόλου ορατές. Αυτό επιτρέπει στον ασθενή να αισθάνεται πιο σίγουρος για τον εαυτό του και να αποβάλλει την ντροπή, το αγχος και την λύπη.

Peeling

Το χημικό Peeling είναι μια απο τις αρχαιότερες αισθητικές μεθόδους και εφαρμόζονταν στην αρχαία Ελλάδα, Αίγυπτο και Ρώμη για να βοηθήσουν στην δημιουργία απαλότερου και ομορφότερου δέρματος. Στην εποχή μας το peeling εξακολουθεί να είναι δημοφιλές γιατί προσφέρει άμεσα αποτελέσματα και μπορεί επιτευχθεί χωρίς νοσηλεία. Ένα χημικό διάλυμα εφαρμόζεται  για να αφαιρεθεί το κατεστραμένο εξωτερικό στρώμα του νεκρού δέρματος έτσι ώστε να λαμψει απο υγεία. Με το χημικό peeling  ο δερματολόγος εφαρμόζει μείγμα απο διάφορα φυσικά οξέα για τον βαθύ καθαρισμό των πόρων και την αφαίρεση ατελειών ώστε να επιτύχει την επιθυμητή ζωντάνια και ανανέωση της όψης του δέρματος.

Το χημικό Peeling συνήθως εφαρμόζεται στο πρόσωπο, τον λαιμό, το ντεκολτέ τα χέρια και την πλάτη. είναι μια απλή διαδικασία που δεν διαρκεί πανω απο 15 λεπτά. Αναλόγως με τα χημικά που χρησιμοποιηθούν ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ήπιο τσίμπιμα κατά την εφαρμογή στο δέρμα. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και σύντομα εξαφανίζεται ανάλογα με την ευαισθησία του δέρματος. Τις επόμενες ημέρες μετά τη θεραπεία υπάρχει απώλεια του δέρματος που χρειάζεται ανάλογα με το  χημικό Peeling που έχει εφαρμοστεί.

Το Peeling μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Θεραπεία φωτογήρανσης,
Μείωση ρυτίδων και γραμμών,
Αφαίρεση ατελειών πανάδων κλπ,
Θεραπεία ακμής,
Θεραπεία ουλών ακμής,
Θεραπεία Ξανθελάσματος των βλεφάρων ( κιτρινώπη απόθεση λίπους και χοληστερόλης κάτω απο το δέρμα γύρω ή επάνω στο βλέφαρο)
Θεραπεία ακτινικής υπερκεράτωσης και ελαφρών προκαρκινικών βλαβών.

Filler υαλουρονικού οξέως

Κατά τη διάρκεια της γήρανσης το πρόσωπό μας χάνει φυσιολογικά υποδόρειο λίπος με αποτέλεσμα οι μυς που έρχονται πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος να προσδίδουν ρυτίδες και αίσθημα γήρανσης. Τα ενέσιμα Filler ρυτίδων έχουν την δυνατότητα να επιτυγχάνουν ανόρθωση δίνοντας στο δέρμα νεανικότερη όψη σχεδόν άμεσα χωρίς τα έξοδα και τον χρόνο που χρειάζεται για παραδοσιακή επεμβατική ανόρθωση του δέρματος.

Τα Filler υαλουρονικού οξέως είναι μια καλή επιλογή λόγω της συμβατότητάς τους με το ανθρώπινο σώμα. Αυτή η ουσία βρισκεται σε κάθε ζωντανό οργανισμό. Στον άνθρωπο είναι μια φυσική ουσία η οποία δρα ως ένα δύκτιο που  μεταφέρει απαραίτητα στοιχεία απο το αίμα στα κύτταρα του δέρματος. Μεγάλες συγκεντρώσεις υπάρχουν σε μαλακούς ιστούς και στο υγρό των οφθαλμών. Υπάρχει επίσης σε μερικούς χόνδρους, σε υγρά αρμών και σε δερματικό ιστό. Όταν το υαλουρονικο οξύ εφαρμόζεται στο δέρμα ενεργεί σαν μαξιλάρι που στηρίζει τους ιστούς του προσωπου οι οποίοι έχουν χάσει την ελαστικότητά τους λόγω γήρανσης. Επίσης υδατώνει την επιφάνεια του δέρματος για να του επιδώσει ζωντάνια και φρεσκάδα.

Τα ενέσιμα Filler ρυτίδων σε αντίθεση με το BOTOX το οποίο χαλαρώνει τον μυ κάτω απο την ρυτίδα γεμίζουν την πτυχη ή την περιοχή που χρειάζεται θεραπεία. Ως αποτέλεσμα τα σημάδια της γήρανσης σχεδόν εξαφανίζονται και η αυτοπεπίθηση επανέρχεται. Αυτές οι ενέσεις εφαρμόζονται σε λιγότερο απο 30 λεπτά με αποτελέσματα που διαρκούν απο αρκετούς μήνες έως πάνω απο ένα έτος.

Αυτόλογη Μεσοθεραπεία Δέρματος (PRP)

Η  Αυτόλογη Μεσοθεραπεία ή PRP είναι μια απο τις πιο σύγχρονες μη επεμβατικές μεθόδους που χρησιμοποιείται απο πολλούς δερματολόγους τόσο για την ανάπλαση του δέρματος, όπου αυτό απαιτείται, όσο και για αισθητικούς λόγους. Θεωρείται ως η πλέον βιοσυµβατή θεραπεία, δεδομένου ότι αντί για εξωγενή στοιχεία αξιοποιεί αυτόλογα συστατικά του πλάσματος & αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων από το αίμα του ασθενούς, που διεγείρουν τους φυσικούς μηχανισμούς ανάπλασης. Επιπλέον, διαρκεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παραδοσιακή μεσοθεραπεία, χάρη στην αυτόλογή του δράση, ενώ τα εξωγενή στοιχεία απορροφούνται από τον οργανισμό σε διάστημα 2-3 μηνών, η αυτόλογη µεσοθεραπεία παραμένει έως & 6 μήνες.

Κατά την Αυτόλογη Μεσοθεραπεία, γίνεται μία απλή αιμοληψία και κατόπιν αυτή η μικρή ποσότητα αίματος με την βοήθεια της φυγόκεντρου δύναμης διαχωρίζεται σε ερυθρά αιμοσφαίρια, πλάσμα, αιμοπετάλια και λευκά αιμοσφαίρια. Το πλάσμα είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια, εξού και η ονομασία της θεραπείας (platelet rich plasma) που σημαίνει πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια του πλάσματος, τα οποία μέσω μιας διαδικασίας ενεργοποίησης τους απελευθερώνουν μια πληθώρα αυξητικών παραγόντων, αφού εγχυθούν στην επιφανειακή στιβάδα του δέρματος, προκαλούν την ανάπλασή του και την επαναφορά της σφριγηλότητας του.

Αποτελεί ίσως την ιδανικότερη αντιγηραντική τεχνική που βοηθάει στη διατήρηση υγειούς και αστραφτερού δέρματος προλαμβάνοντας τις φθορές που προκαλεί το πέρασμα του χρόνου και το περιβάλλον. Συγκεκριμένα:

  • Προωθεί την αναπαραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και αυξάνει τον μεταβολισμό των κυττάρων με αποτέλεσμα να:
  • Προλαμβάνει και καταπολεμά τις ρυτίδες.
  • Ενυδατώνει δραστικά.
  • Χαρίζει λαμπερό και ελαστικό δέρμα.
  • Μειώνει αισθητά την υπερµελάγχρωση.
  • Βελτιώνει την όψη φλοιού πορτοκαλιού και προλαμβάνει την κυτταρίτιδα.
  • Αντιμετωπίζει τη δερματική χαλάρωση σε όλο το σώμα.

Αποτελεί εξαιρετικό συμπλήρωμα σε άλλες θεραπείες όπως το υαλουρονικό οξύ ή το Botox, θεραπείες φωτό ανάπλασης και τα χημικά peelings. Ανάλογα τα προβλήματα προς αντιμετώπιση εξατομικεύονται και οι συνδυασμοί των θεραπειών που μπορεί να την συνοδεύουν για ιδανικά αποτελέσματα. Μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα του προσώπου, του λαιμού, του ντεκολτέ, των χεριών αλλά και του σώματος για αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και της χαλάρωσης, προσφέροντας μια φυσική αναζωογόνηση και φρεσκάδα στην επιδερμίδα.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες και αφορούν μόνον τη περιοχή που πραγματοποιήθηκαν οι εγχύσεις. Το δέρμα μπορεί να εμφανίσει ελαφρύ πρήξιμο, εκχυμώσεις και ερυθήµατα τα οποία όμως θα υποχωρήσουν σε λίγες µέρες. Πρόκειται για μια πολύ καλά ανεκτή θεραπεία, γιατί οι πιθανότητες αντίδρασης μηδενίζονται, αφού εγχύεται υλικό από το ίδιο το αίμα του ασθενούς.

Όλοι οι ασθενείς που έχουν καλή υγεία μπορούν να προβούν σε Αυτόλογη Μεσοθεραπεία. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να πραγματοποιείται όταν ο ασθενής αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα µε το αίμα του. Επίσης δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται η αγωγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς επίσης και σε περιπτώσεις θρομβώσεων, AIDS, κακοήθειας και χρόνιας νόσου του ήπατος ή άλλων σπάνιων παθήσεων που φυσικά ο ειδικευμένος ιατρός που θα σας την εφαρμόσει τις γνωρίζει και θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα.

Θεραπεία PRP για τριχόπτωση

Η θεραπεία τριχόπτωσης PRP αποτελεί μία καινοτόμο μέθοδο για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης σε άνδρες και γυναίκες, καθώς αξιοποιεί τις αναγεννητικές ιδιότητες των αυξητικών παραγόντων των αιμοπεταλίων του αίματος του ασθενούς  και είναι αποτελεσματική τόσο ως θεραπεία τριχόπτωσης, όσο και ως θεραπεία ενίσχυσης της μεταμόσχευσης μαλλιών.Το PRP βοηθά στην αναγέννηση και ενεργοποίηση των τριχοθυλακίων, δεδομένου ότι σκανδαλίζει τον οργανισμό ώστε να αντιδράσει με έντονο αλλά απολύτως φυσικό τρόπο στην υπολειτουργία τους, καθώς τροφοδοτεί την περιοχή της τριχόπτωσης με ενεργοποιημένα κύτταρα που αναλαμβάνουν τη διαδικασία της αναγέννησης των τριχών.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η αποτελεσματικότητα της μεθόδου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο εφαρμογής της (μέθοδος φυγοκέντρισης κα), από τον οργανισμό, το είδος τριχόπτωσης του ασθενούς, καθώς και από την εμπειρία και την κατάρτιση του γιατρού. Η διατήρηση των αποτελεσμάτων του PRP ενισχύεται και με την συνδυαστική εφαρμογή άλλων θεραπειών κατόπιν αξιολόγησης κάθε μεμονωμένης περίπτωσης.
Το PRP προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Platelet Rich Plasma, που σημαίνει πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Είναι δηλαδή πλάσμα του αίματος του ασθενούς  που μετά από ειδική επεξεργασία, καθίσταται εμπλουτισμένο σε αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια ανήκουν στα έμμορφα συστατικά του αίματος, συμμετέχουν στη διαδικασία της πήξης και περιέχουν εκτός των άλλων αυξητικούς παράγοντες  που ρυθμίζουν την επούλωση, καθώς και την αναγέννηση ιστών και κυττάρων.

Η θεραπεία PRP εφαρμόζεται σε άνδρες και γυναίκες  σε περιπτώσεις αρχικής ή προχωρημένης αραίωσης των μαλλιών:
•    Για την αντιμετώπιση της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας & της Γυναικείου Τύπου Ανδρογενετικής Αλωπεκίας
•    Για την ενίσχυση του αποτελέσματος της Μεταμόσχευσης Μαλλιών
•    Για την αντιμετώπιση της Γυροειδούς Αλωπεκίας
•    Για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης διαφόρων αιτιολογιών
•    Για την πρόληψη της τριχόπτωσης

Η θεραπεία τριχόπτωσης PRP είναι μια ανώδυνη διαδικασία η οποία πραγματοποιείται με απλή αιμοληψία και στη συνέχεια εφαρμόζεται απο τον εξειδικευμένο δερματολόγο. Η αυτόλογη φύση της μεθόδου (δηλαδή το γεγονός ότι το υλικό που αξιοποιείται προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό) καθιστά το PRP απολύτως ασφαλές για την υγεία και δίχως καμία παρενέργεια.  Επίσης είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι το PRP από μόνο του αποτελεί ένα αντιμικροβιακό και αντιφλεγμονώδες βιολογικό υλικό, εξασφαλίζοντας επομένως συνθήκες αντισηψίας.
Η μέθοδος PRP εφαρμόζεται ήδη για αρκετά χρόνια με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα στην επούλωση ορθοπεδικών ή χρόνιων τραυμάτων, εγκαυμάτων & χειρουργικών τομών κ.α. και πλέον εφαρμόζεται και ως θεραπεία κατά της τριχόπτωσης καθώς και ενισχυτική της μεταμόσχευσης μαλλιών.
Οι αντενδείξεις είναι ελάχιστες και κυρίως αφορούν τον αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη ή τη λήψη αντιπηκτικών, ωστόσο η θεραπεία πραγματοποιείται πάντοτε κατόπιν συνεννοήσεως με τον ιατρό και σύμφωνα με το αναλυτικό  ιατρικό ιστορικό.

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της θεραπείας τριχόπτωσης PRP είναι από ικανοποιητικά έως εντυπωσιακά (δεδομένου ότι εξαρτώνται κυρίως από τον οργανισμό του ασθενούς, καθώς και από το βαθμό και το είδος της τριχόπτωσης) και αφορούν τόσο την ποιότητα όσο & την ποσότητα των μαλλιών, καθώς η τριχόπτωση αναστέλλεται και μπορούμε να διατηρήσουμε το αποτέλεσμα σταθερό.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support