Κλινική Δερματολογία

Έκζεμα

Οι όροι έκζεμα και δερματίτιδα είναι συνώνυμοι και υποδηλώνουν μια πολύμορφη φλεγμονώδη αντίδραση στην οποία ενέχεται η επιδερμίδα και το χόριο. Μπορεί να οφείλεται σε ποικίλα αίτια και παρουσιάζει ένα μεγάλο εύρος κλινικών ευρημάτων. Το οξύ έκζεμα/δερματίτιδα χαρακτηρίζεται από κνησμό, ερύθημα και ανάπτυξη φυσαλίδων , ενώ το χρόνιο έκζεμα/δερματίτιδα χαρακτηρίζεται από κνησμό, ξηροδερμία, υπερκεράτωση και σχηματισμό ρωγμών. Ο όρος “δερματίτιδα” χρησιμοποιείται περισσότερο για εξωγενείς διαταραχές όπως η ερεθιστική ή η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, ενώ ο όρος “έκζεμα” χρησιμοποιείται συνήθως για να υποδηλώσει μια ενδογενή νόσο, όπως το ατοπικό ή το ιδιοσυστατικό έκζεμα.

Ψωρίαση

Η ψωρίαση, η οπόια προσβάλλει 1,5-2% του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο, είναι μια χρόνια αυτοάνοση δερματοπάθεια με ποικίλες κλινικές εκφράσεις. Δεν προκαλείται από αλεργική αντίδραση αλλά οφείλεται σε γενετική ή κληρονομική προδιάθεση και δεν είναι μεταδοτική. Ο συχνότερος τύπος είναι η κοινή ψωρίαση, η οποία εκδηλώνεται με χρόνιες υποτροπιάζουσες, ερυθηματολεπιδώδεις βλατίδες και πλάκες, εντοπιζόμενες σε χαρακτηριστικές περιοχές του σώματος. Η κλινική εικόνα ποικίλλει από λίγες μόνο εντοπιζόμενες πλάκες μέχρι γενικευμένη προσβολή του δέρματος. Η δραστηριότητα της νόσου εκφράζεται σαν απολέπιση στις χρόνιες πλάκες και σαν φλεγμονή στις εξανθηματικές, σταγονειδείς βλάβες.

Μικροβιακές λοιμώξεις

Διακρίνονται  τρεις επιφανειακές μικροβιακές λοιμώξεις της κερατίνης στιβάδας και των θυλάκων των τριχών , που σχετίζονται με υπερανάπτυξη της φυσιολογικής χλωρίδας σε θέσεις όπου υπάρχουν κλειστές συνθήκες ή αυξημένη υγρασία : το ερύθρασμα, η βοθριωτή κερατόλυση και η τριχομυκητίαση. Η τριχομυκητίαση, όρος ετοιμολογικά λανθασμένος αφού οι αιτιολογικοί παράγοντες είναι κορυνοβακτηρίδια και όχι μύκητες, εμφανίζεται ως συμφυώμενα, κοκκιώδη οζίδια των τριχών της μασχάλης (τριχομυκητίαση των μασχαλών) ή της ηβικής χώρας. Το υποκείμενο δέρμα είναι φυσιολογικό. Το παράτριμμα είναι μια μη ειδική φλεγμονή του δέρματος των πτυχών, ενώ η διάγνωση τίθεται μόνο όταν έχουν αποκλειστεί ειδικές λοιμώδεις δερματοπάθειες, όπως το ερύθρασμα ή η καντιντίαση. Η βοθριωτή κερατόλυση ειναι μια κατάσταση που επηρρεάζει τα πέλματα κυρίως των ατόμων που ιδρώνουν πέραν του φυσιολογικού (υπεριδρωσία).

Μυκητιάσεις

Οι επιφανειακές μυκητιάσεις είναι οι συνηθέστερες όλων των βλεννογονοδερματικών λοιμώξεων και συχνά προκαλούνται από υπερανάπτυξη της παροδικής ή της μόνιμης χλωρίδας, η οποία συνδέεται με αλλαγές στο μικροπεριβάλλον του δέρματος. Οι μύκητες που προκαλλούν τις λοιμώξεις αυτές ανήκουν σε τρία γένη: Δερματόφυτα, Candida και Malassezia furfur. Τα δερματόφυτα έχουν τη δυνατότητα να προσβάλλουν οποιοδήποτε κερατινοποιούμενο επιθήλιο , τους τριχικούς θυλάκους και τα νύχια . Τα είδη Candida απαιτούν υγρό και θερμό περιβάλλον , ενώ η Malassezia furfur απαιτεί για την ανάπτυξή της υγρό μικροπεριβάλλον και λιπίδια.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support