Επεμβατική Δερματολογία

« 1 of 5 »

Στη δερματολογία, οι παρακάτω επεμβατικές τεχνικές που έχουμε την δυνατότητα να παρέχουμε στο ιατρείο μας,  χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση θηλωμάτων, υπερκερατώσεων, σπίλων και άλλων όγκων του δέρματος. Οι τεχνικές αυτές είναι:

CO2 Laser 

To Laser  διοξιδίου του άνθρακα (CO2 Laser) είναι η πιο εξελιγμένη τεχνική αφαίρεσης δερματικών βλαβών. Μια δέσμη  Laser εστιάζεται μόνο πάνω στη βλάβη και την καταστρέφει χωρίς να επηρεάζεται καθόλου ο γύρω υγιής ιστός. Η μέθοδος είναι γρήγορη, ανώδυνη, αναίμακτη, ασφαλής και αποτελεσματική.
Το CO2 Laser χρησιμοποιείται για την αφαίρεση σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων, μυρμηκιών, θηλωμάτων, επιθηλιωμάτων, δερματοϊνωμάτων και άλλων βλαβών του δέρματος. Μετά από την εφαρμογή του θα πρέπει να αποφεύγεται η άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία για λίγες ημέρες και θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Κρυοχειρουργική

Η κρυοχειρουργική βασίζεται στη διοχέτευση ενός ισχυρού ψυκτικού μέσου, που ονομάζεται κρυογόνο, στον ανεπιθύμητο ιστό που θέλουμε να καταστρέψουμε.

Η χαμηλή θερμοκρασία του ιστού που πρέπει να θεραπεύσουμε επιτυγχάνεται με υγρό άζωτο. Το υγρό άζωτο διατηρείται μέσα σε ειδικές φιάλες σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ( -196°C). Η επαφή του υγρού αζώτου με τη βλάβη του δέρματος γίνεται με ψεκασμό ή με μεταλλικές ράβδους (probes) επαφής ώστε να προκληθεί ψύξη του δέρματος. Κατόπιν και μέσα σε λίγη ώρα δημιουργείται ερυθρότητα και οίδημα στην περιοχή της θεραπείας.Την επόμενη ημέρα μπορεί να σχηματισθεί φυσαλίδα και στη συνέχεια δημιουργείται ξηρή εφελκίδα (κάκαδο) που πέφτει μέσα σε 7 με 10 ημέρες. Η καταστροφή του ιστού οφείλεται στην κρυσταλλοποίηση του ενδοκυττάριου και του εξωκυττάριου υγρού του λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας αλλά και στις αλλαγές που δημιουργούνται στο δέρμα από τον πάγο.

Στην εποχή μας η κρυοθεραπεία (κρυοχειρουργική ή κρυοπηξία) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών παθήσεων του δέρματος. Χρησιμοποιείται περισσότερο για την αφαίρεση των κοινών και πελματιαίων μυρμηκιών, των ακτινικών υπερκερατώσεων, του βασικοκυτταρικού επιθηλιώματος, του δερματοϊνώματος, των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων, της μολυσματικής τερμίνθου, των εφηλίδων και των χειλοειδών.

Επιτυχημένη τεχνική κρυοχειρουργικής θεωρείται όταν επιτυγχάνουμε ταχεία ψύξη της βλάβης και τη βραδεία απόψυξή της. Πιο συγκεκριμένα, πολλές μικρής διάρκειας συνεδρίες κρυοχειρουργικής προκαλούν μεγαλύτερη ιστική βλάβη από μια και μεγάλης διάρκειας συνεδρία.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την κρυοχειρουργική είναι λίγες και οι περισσότερες συνήθως υποχωρούν σύντομα. Οι κυριότερες απ’ αυτές είναι, ο πόνος και το οίδημα που εμφανίζονται άμεσα με την εφαρμογή του υγρού αζώτου, ενώ πιο σπάνια μετά την επούλωση μπορεί να υπάρξει υποχρωμία, μελάγχρωση ή και ατροφική ουλή στην περιοχή που θεραπεύτηκε.

Διαθερμία

Η διαθερμία, διαθερμοπηξία ή ηλεκτροκαυτηρίαση είναι μια θεραπευτική τεχνική που ανήκει στον τομέα της ηλεκτροχειρουργικής. Με ένα ειδικό μηχάνημα που διαθέτει το ιατρείο μας, διοχετεύεται ηλεκτρικό ρεύμα στους ιστούς, όπου η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα, που ως  αποτέλεσμα έχει τη θερμική καταστροφή των βλαβών. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε την αφαίρεση διαφόρων βλαβών του δέρματος όπως τα θηλώματα, οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, οι μυρμηκιές, τα κέγχρια, κ.ά. Η διαθερμοπηξία δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε ασθενείς που φέρουν καρδιακό βηματοδότη ή απινιδωτή, σε ασθενείς με υποτροπιάζοντες καρκίνους του δέρματος και σε ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα.

Θεραπεία ονυχομυκητίασης με LASER

Η ονυχομυκητίαση αποτελεί συχνό πρόβλημα και φαίνεται να έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να καθοριστεί το βέλτιστο θεραπευτικό σχήμα για την αντιμετώπιση της. Οι ασθενείς σε πολλές περιπτώσεις δεν βρίσκουν λύση στις υπάρχουσες από του στόματος θεραπείες, δεν ανέχονται τη φαρμακευτική αγωγή ή/και εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες λόγω της λήψης φαρμάκων.

Οι συσκευές Laser με μεγάλου εύρους παλμό (Nd YAG) αποτελούν μια εξελιγμένη θεραπευτική προσέγγιση για τη θεραπεία της ονυχομυκητίασης. Ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά που διαθέτει η θεραπεία με Laser είναι η δυνατότητα επιλεκτικής χορήγησης της ενέργειας στον ιστό-στόχο, το οποίο την κάνει ιδιαίτερα αποτελεσματική. Εκτός αυτού αποφεύγονται τόσο οι ανεπιθύμητες ενέργειες των συστηματικά χορηγούμενων θεραπειών όσο και οι πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμακευτικών παραγόντων.

Το  Laser Nd YAG αποτελεί ένα από τα πλέον αποτελεσματικά συστήματα Laser. Η χρήση του είναι μια αρκετά εύκολη και καλά ανεκτή θεραπευτική μέθοδος για ασθενείς με ονυχομυκητίαση, ιδιαίτερα εάν εφαρμοστεί αναισθητική κρέμα τοπικά πριν από την εφαρμογή της θεραπείας.

Η διάρκεια της θεραπείας με laser μεγαλου εύρους παλμού (Nd YAG) και τοπικό αντιμυκητιασικό παράγοντα αξιολογείται κατά περίπτωση. Συνήθως απαιτούνται 3 συνεδρίες σε διαστήματα 4 εβδομάδων. Επιπλέον γίνεται τοπική εφαρμογή κρέμας με αμορολφίνη μία φορά την ημέρα αμέσως μετά τη θεραπεία με το Laser.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support