Είναι γεγονός ότι η θεραπεία των χηλοειδών είναι πολύ δύσκολη δεδομένου ότι η αντίδραση του δέρματος είναι πάρα πολύ απρόβλεπτη σε αυτά τα περιστατικά.
Αυτό που γνωρίζουμε πολύ καλά σήμερα είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η χειρουργική αντιμετώπιση των χηλοειδών σαν πρώτη θεραπεία καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη περίπτωση αυτός ο νέος τραυματισμός του δέρματος να οδηγήσει στην εμφάνιση ακόμη μεγαλύτερου χηλοειδούς, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.
Η καλύτερη αντιμετώπιση των χηλοειδών γίνεται με έγχυση μιας εξειδικευμένης ουσίας της τάξης των κορτικοστεροειδών εντός της ουλής. Πρόκειται για μια ουσία που προκαλεί εκλεκτική ατροφία του χειλοειδούς με αποτέλεσμα να πέσει το ανάγλυφο του επάρματος και να επιπεδωθεί η ουλή στο ύψος του φυσιολογικού δέρματος. Συνήθως χρειάζονται δύο ή τρεις συνεδρίες με μεσοδιάστημα 4 με 6 εβδομάδων.
Εκτός από ενδοβλαβική έγχυση κορτικοστεροειδούς μπορεί να γίνει και έγχυση ειδικών αντινεοπλασματικών ουσιών εντός της ουλής με πολύ καλά αποτελέσματα.Με τις θεραπείες αυτές βελτιώνεται πολύ ή και λύνεται τελείως το πρόβλημα της προβολής της ουλής αλλά συνήθως δεν εξαφανίζεται το κόκκινο χρώμα. Αυτό μπορεί να διορθωθεί με εφαρμογή Laser ούτως ώστε τελικά να πετύχουμε μια πολύ καλή ποιότητα ουλής.