Skip to main content

Πόσα είδη LASER υπάρχουν σήμερα για τη θεραπεία της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας;

Tα συστήματα LASER που διατίθενται κατεξοχήν σήμερα για αποτρίχωση είναι τα εξής:

  • Alexandrite LASER 755 nm, (Aλεξανδρίτης)
  • Diode LASER 800-810nm, (Δυοδικό)
  • Nd:YAG laser 1064nm
  • Ruby LASER 694nm

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των διαφόρων LASERS, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής εταιρείας (JEADV Jan 2006 vol 20 NoI, p.9-19), ανέδειξε ότι τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έχει το LASER Αλεξανδρίτη και το Δυοδικό LASER.

Δεδομένου ότι το LASER Αλεξανδρίτη έχει πάρει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA approval) για τη μόνιμη μείωση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια πιο ενδελεχή αναφορά στη θεραπεία της υπερτρίχωσης με τη χρήση αυτού του τύπου LASER.

Με ποιο μηχανισμό γίνεται η καταστροφή της τρίχας με τη χρήση του LASER Αλεξανδρίτη;

Το LASER Αλεξανδρίτη, μέσω της διέγερσης ενός κρυστάλλου, παράγει φως. Το φως αυτό στοχεύει τη μελανίνη των κυττάρων του θυλάκου της τρίχας. Η μελανίνη είναι μια σκουρόχρωμη χρωστική η οποία παράγεται από τα μελανινοκύτταρα του δέρματος. Σε αυτήν οφείλεται το χρώμα του δέρματος καθώς και το χρώμα που έχουν τα μαλλιά.

Όταν το φως του LASER προσπίπτει σε κύτταρα που περιέχουν μελανίνη, απορροφάται πλήρως από αυτή τη χρωστική με αποτέλεσμα τα κύτταρα να καταστρέφονται με τη διαδικασία της εξάχνωσης. Συγκεκριμένα λοιπόν όταν το φως του LASER πέφτει σε σκουρόχρωμες ή μαύρες τρίχες, τότε απορροφάται από τη μελανίνη των κυττάρων των τριχών με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το στέλεχος αλλά κυρίως ο θύλακος των τριχών δεδομένου ότι εκεί τα μελανινοκύτταρα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερή τους συγκέντρωση.

Ο θύλακος της τρίχας είναι στην ουσία η μήτρα από την οποία γεννάται η τρίχα και άρα η καταστροφή του θυλάκου της τρίχας έχει σαν αποτέλεσμα τη σταδιακή εξασθένιση της τριχοφυΐας και προοδευτικά οδηγεί στην οριστική εξάλειψη αυτής. Το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται “Eκλεκτική Φωτοθερμόλυση” και είναι η βάση της τεχνολογίας των LASER αποτρίχωσης.

Το LASER Αλεξανδρίτη εφαρμόζεται σε όλους τους τύπους δέρματος;

Το LASER Αλεξανδρίτη είναι μια εξαιρετικά ασφαλής επιλογή σε ανοιχτού χρώματος δέρμα, δεδομένου ότι το φως του LASER δεν απορροφάται από επιφάνειες που δεν έχουν μελανίνη. Στις μεσογειακές χώρες με το “σταρένιο” δέρμα, το LASER αυτό, με την κατάλληλη επιλογή των παραμέτρων θεραπείας, αποτελεί μια πολύ καλή και αποτελεσματική λύση.

Το LASER Αλεξανδρίτη δεν αποτελεί καλή λύση στους νέγρους και στις σκουρόχρωμες φυλές γενικότερα, καθώς και στο πρόσφατα μαυρισμένο δέρμα. Μαύρο δέρμα ή πρόσφατα μαυρισμένο δέρμα σημαίνει μεγάλη συγκέντρωση μελανίνης, κάτι που με την εφαρμογή του LASER θα έχει σαν αποτέλεσμα την απορρόφηση της φωτεινής ενέργειας από τα μελανινοκύτταρα, με άμεσο επακόλουθο την πρόκληση εγκαύματος και συνοδό αποχρωματισμό ή υπερμελάχρωση μετεπεμβατικά.

Στη νέγρικη φυλή ή σε πρόσφατα μαυρισμένο δέρμα το LASER εκλογής από πλευράς ασφάλειας, αν και όχι τόσο αποτελεσματικό, είναι το Nd:YAG laser 1064nm.

Το LASER Αλεξανδρίτη είναι αποτελεσματικό και σε λευκές ή ξανθές τρίχες;

Ο συγκεκριμένος τύπος LASER έχει την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση τριχοφυΐας που περιλαμβάνει μαύρες ή σκουρόχρωμες τρίχες, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Δεδομένου ότι η φιλοσοφία του LASER στηρίζεται στην απορρόφηση του φωτός από τη μελανίνη, αν σε κάποια περιοχή του σώματος υπάρχουν λευκές ή ξανθές τρίχες, δηλαδή τρίχες χωρίς μελανίνη τότε η εφαρμογή του LASER Aλεξανδρίτη δεν έχει καμία θεραπευτική δράση.

Σήμερα δεν υπάρχει κάποιος τύπος LASER που να ειδικεύεται αποκλειστικά σε λευκές ή ξανθές τρίχες. Σε αυτές τις περιπτώσεις απευθυνόμαστε σε λύσεις τύπου ηλεκτρόλυσης.

Τι πρέπει να περιμένει ο ασθενής κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Φοράμε πάντοτε γυαλιά ασφαλείας για να προστατεύσουμε τα μάτια μας από το φως του LASER.

Σε κάθε εφαρμογή ο χειριστής καθοδηγεί τη δέσμη του φωτός στις περιοχές θεραπείας με ένα μικρό σύστημα μετάδοσης, μια ειδική κεφαλή (hand piece) από την οποία εκπέμπεται το LASER.

Μέσω αυτής της κεφαλής, η δέσμη του φωτός του LASER, εκλύεται σε μια περιοχή του δέρματος και καταστρέφει πολλές τρίχες ταυτόχρονα και όχι κάθε μεμονωμένη τρίχα ξεχωριστά.

Πονάει η θεραπεία με LASER Αλεξανδρίτη;

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, εφαρμόζεται το σύστημα ψύξης δέρματος Cryo 6. Σχεδιασμένο για την προστασία του δέρματος κατά την διάρκεια αισθητικών θεραπειών με laser, προορίζεται για να ελαχιστοποιεί τον πόνο και το θερμικό τραυματισμό κατά τη διάρκεια των δερματολογικών εφαρμογών με λέιζερ ανακουφίζοντας έτσι τον πελάτη.

Αντίθετα με άλλες μεθόδους ψύξης όπως η ψύξη επαφής, ο ψεκασμός με κρυογένειο (cryogen) ή τα πακέτα πάγου, το Cryo 6 μπορεί να ψύξει την επιδερμίδα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την εφαρμογή του λέιζερ. Εφαρμόζεται επίσης χωρίς να παρεμβαίνει στην ακτίνα του laser.

Οι πιο ευαίσθητες περιοχές όπως το μπικίνι, θεωρούνται και πιο επώδυνες. Αυτές αντιμετωπίζονται με τη χρήση αναισθητικής αλοιφής. Οπότε η διαδικασία της αποτρίχωσης γίνεται εντελώς ανώδυνη.

Γυναίκες οι οποίες έκαναν στο παρελθόν αποτρίχωση με βελόνα, θεωρούν την αποτρίχωση με LASER ουσιαστικά ανώδυνη. Αυτό συμβαίνει γιατί ο πόνος στο LASER είναι μικρός και υποκειμενικός. Το LASER είναι φως που απορροφάται εκλεκτικά από το θύλακο της τρίχας. Ο πόνος με την ηλεκτρόλυση είναι πιο έντονος γιατί οφείλεται σε ηλεκτρικό ρεύμα που καίει το κάθε θύλακα ξεχωριστά.

Θα πρέπει να είναι ξυρισμένη η περιοχή που θα κάνουμε LASER;

Η δέσμη του φωτός του LASER για να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να προκαλέσει καταστροφή στο βολβό, στη ρίζα της τρίχας. Δηλαδή στο τμήμα της τρίχας που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα και δεν φαίνεται.

Στην ουσία δηλαδή το LASER, δεν “βλέπει” και δεν έχει ανάγκη να “βλέπει” το ορατό τμήμα της τρίχας, αυτό που προβάλει πάνω από το δέρμα. Δρα κατευθείαν στο θύλακα της τρίχας μέσα στο δέρμα, εκεί που γεννιέται δηλαδή η τρίχα, αφήνοντας ανέπαφη την επιφάνεια του δέρματος.

Αυτό που κάνουμε συνήθως, είναι απλά να μειώνουμε το μήκος της τρίχας ώστε να προβάλει κατά 1-2 mm πάνω από το δέρμα και όχι να ξυρίζουμε την υπό θεραπεία περιοχή. Αυτό συμβαίνει κατεξοχήν μόνο κατά την πρώτη συνεδρία, δεδομένου ότι κατά τις συνεδρίες που θα ακολουθήσουν, αν αυτές γίνουν την 4η ή 5η το πολύ εβδομάδα, οι τρίχες δεν θα έχουν προλάβει να ξαναβγούν.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν και πόσο διαρκεί κάθε συνεδρία;

Στο σώμα διακρίνουμε δύο ζώνες τριχοφυΐας: τις έντονα ορμονοεξαρτώμενες και τις μη ορμονοεξαρτώμενες ζώνες. Για παράδειγμα το πρόσωπο, το οσφύ, οι θηλές, η γραμμή κοιλιάς, αποτελούν τις έντονα ορμονοεξαρτώμενες ζώνες. Οι μασχάλες, το μπικίνι, τα χέρια, οι κνήμες, τα φρύδια είναι μη ορμονοεξαρτώμενες ζώνες.

Η εφαρμογή του LASER στις έντονα ορμονοεξαρτώμενες περιοχές, απαιτεί συχνές επαναλήψεις λόγω του διαρκούς “βομβαρδισμού” που ασκούν οι ορμόνες στο θύλακο των τριχών.

Συγκεκριμένα μπορεί να χρειαστούν 10 με 16 συνεδρίες με μεσοδιάστημα ενός μηνός για να επιτύχουμε μόνιμη μείωση της τριχοφυΐας σε ποσοστό 70-90% στις έντονα ορμονοεξαρτώμενες περιοχές. Για τις μη ορμονοεξαρτώμενες απαιτούνται κατά μέσο όρο περίπου 8 συνεδρίες σε μηνιαία βάση. Για τα ίδια ποσοστά μείωσης της τριχοφυΐας. O χρόνος εφαρμογής κυμαίνεται από ελάχιστα λεπτά έως και μία ώρα, ανάλογα με την περιοχή.

Κάθε πότε θα πρέπει να επαναλαμβάνεται η συνεδρία του LASER;

Σε κάθε τρίχα διακρίνουμε κατά τη διάρκεια της ζωής της τρείς φάσεις: αναγενή, καταγενή και τελογενή. Κατά την αναγενή φάση η οποία διαρκεί περίπου 2 με 5 εβδομάδες, ανάλογα με την περιοχή του σώματος, η τρίχα αναγεννάτε και αναδύεται από τον τριχικό θύλακο.

Σε αυτή τη φάση η συγκέντρωση των μελανινοκυττάρων στη βάση του θυλάκου της τρίχας είναι η μέγιστη δυνατή. Η εφαρμογή του LASER κάθε 4 με 5 εβδομάδες συνοδεύεται και με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί λόγω της μεγάλης πυκνότητας σε μελανινοκύτταρα κατά την αναγενή φάση, έχουμε τη μέγιστη απορρόφηση του φωτός του Laser από το θύλακο με αποτέλεσμα να προκαλείται η μέγιστη δυνατή καταστροφή των τριχών.

Στην ουσία δηλαδή η θεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται μία φορά το μήνα ή το αργότερο στις 40 ημέρες περίπου. Στο μεσοδιάστημα μεταξύ των εφαρμογών, συνήθως δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν καθόλου τρίχες στην υπό θεραπεία περιοχή.

Είναι ασφαλής η αποτρίχωση με LASER; Yπάρχουν κάποιες παρενέργειες μετά;

Η αποτρίχωση με LASER προσφέρει οριστική, ασφαλή και γρήγορη λύση. Επειδή πρόκειται απλά για ενισχυμένο μονοχρωματικό φως μπορεί να εφαρμοστεί ήδη από την πρώιμη εφηβική ηλικία και σε όλες τις περιοχές του σώματος. Για παράδειγμα σε άνω χείλος, πηγούνι, παρειές, φρύδια, μασχάλες, μπικίνι, στήθος, πλάτη, χέρια, μηρούς, κνήμες. Πρόκειται για μια αποτελεσματική θεραπεία μου μπορεί να εφαρμοστεί στην κυριολεξία παντού όπου εντοπίζεται ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

Συγκεκριμένα είναι ασφαλέστερο να κάνουμε LASER στις μασχάλες ή το μπικίνι από το να ξυρίζουμε αυτές τις περιοχές γιατί με λίγες μόνο επαναλήψεις απαλλασσόμαστε μόνιμα από την ενοχλητική τριχοφυΐα. Το βάθος διείσδυσης του LASER είναι εστιασμένο σε μερικά μόνο χιλιοστά οπότε δεν επηρεάζονται καθόλου οι υποκείμενοι λεμφαδένες.

Συμπερασματικά δηλαδή το επαναλαμβανόμενο, “χρόνιο” ξύρισμα στη μασχάλη ή το μπικίνι και οι τραυματισμοί που γίνονται στην περιοχή, είναι περισσότερο επικίνδυνα για τη δημιουργία φλεγμονών στους λεμφαδένες από ότι το φως του LASER το οποίο θα δώσει μόνιμο και οριστικό αποτέλεσμα μέσα σε περίπου έξι με οκτώ επαναλήψεις.

Μετά από κάθε εφαρμογή LASER, είναι δυνατό να εμφανιστεί μια ήπια ερυθρότητα, ελαφρύς κνησμός ή ένα πολύ μικρό οίδημα στην θεραπευμένη περιοχή. Συνήθως όμως διαρκούν μερικά λεπτά ή το πολύ λίγες ώρες. Μόνιμες παρενέργειες όπως υπέρχρωση, αποχρωματισμός ή σημάδια, είναι εξαιρετικά σπάνιες, αφού τα περισσότερα συστήματα έχουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς ψύξης.

Τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής πριν και μετά την εφαρμογή του LASER;

Πριν από την θεραπεία με LASER πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται η έκθεση σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία καθώς και σε διάφορους τεχνητούς τρόπους μαυρίσματος της επιδερμίδας (πχ Solarium). Μετά από τη θεραπεία με LASER, πρέπει επίσης να αποτραπεί, όσο είναι δυνατόν, η έκθεση στον ήλιο. Εάν αυτό είναι αναπόφευκτο τελικά, πρέπει να χρησιμοποιείται αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο.

Στις αμέσως πρώτες ημέρες μετά τη θεραπεία, δεν πρέπει να τρίβουμε ούτε να ξεπλένουμε τις υπό θεραπεία περιοχές, με προϊόντα απολέπισης δέρματος.

LASER ή Φωτόλυση;

Τα μηχανήματα φωτόλυσης σίγουρα έχουν θέση στη θεραπεία της αποτρίχωσης, δεν είναι όμως το ίδιο αποτελεσματικά σε σχέση με την επαναστατική τεχνολογία των LASER.

Συγκεκριμένα η φωτόλυση είναι μια μορφή αποτρίχωσης που η τεχνολογία της στηρίζεται στο φαινόμενο του έντονου παλμικού φωτός. Διαφέρει τελείως από την τεχνολογία των LASER γιατί το φως στη φωτόλυση είναι πολυχρωματικό. Ακριβώς γι’ αυτό, επειδή δηλαδή τα μηχανήματα φωτόλυσης, δεν μπορούν να εκπέμψουν φως με το σταθερό και μοναδικό χρώμα του LASER, έχουν λιγότερο επιλεκτική δράση στην τρίχα. Άρα έχουν πολύ μικρότερη αποτελεσματικότητα.

Μπορούν και οι άντρες να κάνουν αποτρίχωση με Laser;

Ένα από τα βασικά προβλήματα των αντρών είναι ο δασυτριχισμός δηλαδή περιοχές με τρίχες στην πλάτη, τους ώμους και τον αυχένα. Πρόκειται στην ουσία για την παρουσία ανεπιθύμητης τριχοφυΐας σε εμφανή σημεία του κορμού, η οποία ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καλύπτει τη μυϊκή γράμμωση του σώματος προσδίδοντάς του μια αντιαισθητική πολλές φορές εικόνα.

Η αποτρίχωση με LASER Αλεξανδρίτη αποτελεί μοναδική θεραπεία για την απομάκρυνση της ενοχλητικής τριχοφυΐας για τους άντρες. Μπορεί να τους απαλλάξει με απόλυτη ασφάλεια, οριστικά, γρήγορα και σχετικά ανώδυνα από τις αντιαισθητικές τρίχες.

Πέρα από την πλάτη ή τους ώμους και τον αυχένα, πολύ συχνά κάνουμε με το LASER Αλεξανδρίτη στο στήθος και μέση (οσφύ) καθώς και στα χέρια.

Close Menu