Skip to main content

Η χαρτογράφηση των δερματικών κηλίδων είναι ένας ασφαλής τρόπος για την πρόωρη ανίχνευση του κακοήθους μελανώματος. Ολοένα και πιο σημαντική είναι η συνεχής παρακολούθηση των δερματικών κηλίδων. Η προληπτική μέριμνα μπορεί να σώσει ζωές!

Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης δερματικός όγκος, ο οποίος μπορεί να δημιουργηθεί από μια υπάρχουσα δερματική κηλίδα ή ακόμα και να αναπτυχθεί σε υγιές δέρμα. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των περιπτώσεων μελανώματος έχει αυξηθεί εντυπωσιακά.

Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, γίνεται διάγνωση περισσότερων από 1 εκατομμύριο δερματικών όγκων κάθε χρόνο, εκ των οποίων ο 1 στους 100 δερματικούς καρκίνους είναι κακόηθες μελάνωμα. Παρότι το μελάνωμα είναι 100% θεραπεύσιμο αν ανιχνευτεί εγκαίρως, πολλοί ασθενείς πεθαίνουν από αυτή τη μορφή δερματικού καρκίνου και μάλιστα σε μικρή ηλικία.

Η δερματοσκόπιση ή δερμοσκόπιση είναι μια μη επεμβατική ανώδυνη διαγνωστική διαδικασία κατά την οποία με μια ειδική βιντεοκάμερα και ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο δέρματος (δερματοσκόπιο) γίνεται χαρτογράφηση των δερματικών κηλίδων (ελιών) και άλλων ανωμαλιών του δέρματος με σκοπό την πρόληψη κακοηθών δερματικών παθήσεων.

Τα βιντεοσκοπημένα αρχεία των δερματικών κηλίδων αποτελούν έναν ασφαλή τρόπο πρόληψης του καρκίνου του δέρματος. Με τη βοήθεια μιας βιντεοκάμερας, ο δερματολόγος συντάσσει έναν ακριβή κατάλογο δερματικών κηλίδων, ο οποίος περιέχει πανοραμικές φωτογραφίες του σώματος του ασθενούς που βοηθούν στον εντοπισμό κάθε δερματικής κηλίδας.
Οι δερματικές κηλίδες που χρειάζονται προσεκτικότερη παρακολούθηση φωτογραφίζονται μεμονωμένα, με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας παράλληλα με ένα δερματοσκόπιο (μικροσκόπιο του δέρματος). Το δερματοσκόπιο επιτρέπει την εκτίμηση συγκεκριμένων δομικών χαρακτηριστικών των δερματικών κηλίδων, τα οποία δεν είναι ορατά με άλλο τρόπο. Με αυτό τον τρόπο, μεγαλώνει αξιοσημείωτα η ακρίβεια της διάγνωσης του μελανώματος.
Οι εικόνες καταγράφονται και αποθηκεύονται σε ηλεκτρονική μορφή. Αυτή η μέθοδος διευκολύνει την ακριβή σύγκριση προγενέστερων εικόνων με τις πλέον πρόσφατες. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να γίνεται επανεξέταση. Με τον τρόπο αυτό, ακόμα και οι πιο μικροσκοπικές αλλαγές θα ανιχνευτούν. Η παραμικρή αλλαγή στην εμφάνιση των δερματικών  κηλίδων θα εμφανιστεί  και θα εκτιμηθεί με ακρίβεια από τον δερματολόγο. Ακόμα και αν οι ασθενείς έχουν μεγάλο αριθμό δερματικών κηλίδων, τίποτα δεν θα παραβλεφθεί χάρη στην αποθήκευση κάθε εικόνας τους. Με τη βοήθεια της συνεχούς παρατήρησης και της αποθήκευσης των εικόνων του δέρματος, μπορούν να αποφευχθούν οι άσκοπες εκτομές των καλοηθών δερματικών κηλίδων.

Ο κανόνας ABCDΕ

Ο κανόνας ABCDΕ του μελανώματος μας βοηθά να αναγνωρίσουμε ύποπτες δερματικές κηλίδες. Οι κηλίδες που παρουσιάζουν τουλάχιστο ένα απο τα παρακάτω χαρακτηριστικά χρειάζονται άμεσης παρακολούθησης απο εξειδικευμένο δερματολόγο. Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι η παραμικρή αλλαγή σε μία κηλίδα μπορεί να είναι η αρχή ενός κακοήθους μελανώματος.

Α. Ασυμμετρία
Β. Ακανόνιστη περιφέρεια
C. Διαφορά χρώματος
D. Διάμετρος πάνω απο 5mm
Ε. Ακαθόριστη επιφάνεια. Κυρίως υπερυψωμένες κηλίδες.

Κάθε μεταβολή είναι ένδειξη συναγερμού.  Προτείνεται ο έλεγχος για τις ακόλουθες αλλαγές:

 • Αλλαγές στο χρώμα. Δηλαδή, η «ελιά» να γίνει πιο σκούρα, να χάσει το χρώμα της, ή να εμφανίσει πολλά χρώματα μαζί όπως γκρι, μαύρο, λευκό, καφέ.
 • Διάχυτες άκρες. Ακρες που δεν είναι καλά περιγεγραμμένες.
 • Μείωση ή αύξηση στο μέγεθος.
 • Αλλαγές στην δερματική περιοχή που περιβάλλει την κηλίδα (π.χ. ερύθημα, οίδημα, έλκη ή να ματώνει χωρίς λόγο).
 • Παραισθησία (π.χ. κνησμός, παράξενη αίσθηση).
 • Υπάρχουσα δερματική κηλίδα που αιμορραγεί.
 • Δημιουργία νέων δερματικών κηλίδων, ιδιαίτερα αν αυτές εμφανίζονται μετά την ηλικία των 25 ετών.

Η Ηλεκτρονική χαρτογράφηση των δερματικών κηλίδων προσφέρει μια νέα διάσταση στην πρόωρη και ακριβή ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος. Συμβάλλει στην αναγνώριση ασθενών που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένα ζήτημα που μας ενδιαφέρει όλους. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο παρουσίασης κακοήθων κηλίδων:

 • Ύπαρξη πολλών σκουρόχρωμων «ελιών» (όσο περισσότερες έχετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος).
 • Μία ή και περισσότερες περιπτώσεις μελανώματος στο ιατρικό ιστορικό της οικογένειας.
 • Μία ή και περισσότερες περιπτώσεις μελανώματος στο ατομικό ιατρικό ιστορικό.
 • Ύπαρξη «ελιών» με διάμετρο μεγαλύτερη του ενός (1) εκατοστού.
 • Σοβαρά ηλιακά εγκαύματα ιδιαίτερα κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πλέον εξελιγμένα συστήματα πρόωρης ανίχνευσης του δερματικού καρκίνου, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την δερματολόγο σας.

Close Menu