Skip to main content

Τι είναι το τριχοριζόγραμμα

Το τριχοριζόγραμμα αποτελεί μία μέθοδο διάγνωσης και παρακολούθησης των παθήσεων των τριχών. Χρησιμοποιείται για τη διάκριση μεταξύ των διαφόρων μορφών αλωπεκίας (ανδρογενετικού τύπου, γυροειδής αλωπεκία, τελογενής τριχόρροια κ.τ.λ.) αλλά αποδεικνύεται και εξαιρετικά χρήσιμη μέθοδος στη μελέτη των παθήσεων του στελέχους.Η εκτέλεση της εξέτασης πραγματοποιείται 3 έως 5 ημέρες μετά το λούσιμο του ασθενούς. Αποσπώνται με ειδική λαβίδα περίπου 60-80 τρίχες από τη βρεγματική και τη ινιακή περιοχή. Επιτρέπει την παρατήρηση στο μικροσκόπιο της μορφολογίας των τριχικών ριζών αλλά και του στελέχους της τρίχας. Απεικονίζεται έτσι το σύνολο των τριχών που αποσπώνται από μία συγκεκριμένη περιοχή του τριχωτού της κεφαλής σε διάφορες φάσεις του κύκλου ζωής τους και καταγράφονται τα αντίστοιχα ποσοστά καθώς και άλλα μορφολογικά ευρήματα.Το τριχοριζόγραμμα ανάλογα με τα ποσοστά των τριχών που παρατηρούνται χαρακτηρίζεται: φυσιολογικό, τελογενές, δυστροφικό και μικτό. Σε ένα φυσιολογικό τριχοριζόγραμμα τα ποσοστά των ανωτέρω τύπων τρίχας είναι τα εξής:

  • Αναγενείς 80-85%
  • Καταγενείς 1-2%
  • Τελογενείς 10-18%
  • Δυσπλαστικές/Δυστροφικές 0-5%

Τι είναι η τριχοσκόπηση

Η τριχοσκόπηση είναι η δερματοσκόπηση των τριχών και του τριχωτού του κεφαλής με τη χρήση  δερματοσκοπίου ή βιντεομικροσκοπίου πολωμένου φωτός. Εφαρμόζεται για τη διάγνωση διαταραχών αλωπεκίας, διαταραχών του θυλάκου και του στελέχους της τρίχας και άλλων παθήσεων του τριχωτού αποφεύγοντας πολλές φορές την βιοψία δέρματος που σε διαφορετική περίπτωση είναι απαραίτητη για την ακριβή διάγνωση. Εκτός από τη διάγνωση αποτελεί χρήσιμο εργαλείο και στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της εκάστοτε θεραπείας.

Πώς αντιμετωπίζεται η τριχόπτωση ανάλογα με τις αιτίες της

Τα παραπάνω σημαίνουν πως όταν βλέπουμε μαλλιά στην χτένα ή την βούρτσα μας, δεν χρειάζεται πάντοτε να ανησυχούμε, γιατί μπορεί να είναι κάτι φυσιολογικό. Εξάλλου σημασία δεν έχει πόσες τρίχες πέφτουν από το κεφάλι μας, αλλά πόσες απομένουν: αν η πυκνότητα των μαλλιών διατηρείται σταθερή, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Αν όμως η απώλεια υπερβαίνει τις 100 τρίχες την ημέρα και οι τρίχες δεν επανεμφανίζονται, καθώς και αν η απώλεια δεν είναι εποχιακή αλλά συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, τότε είναι παθολογική και σταδιακά οδηγεί σε αραίωση του τριχωτού της κεφαλής.

Η παθολογική τριχόπτωση μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Για τους άνδρες, τα κύρια αίτια είναι οι αυξημένες ορμόνες, το στρες και η κληρονομικότητα. Για τις γυναίκες, το καθημερινό και έντονο styling, οι βαφές και οι περμανάντ, το λούσιμο με καυτό νερό και η χρήση σεσουάρ με καυτό αέρα, αλλά και οι εξαντλητικές δίαιτες, που συντελούν αρνητικά στην υγεία των μαλλιών. Σε κάποιες γυναίκες, η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται και σε ορμονικούς παράγοντες.

Στους άνδρες, η παθολογική τριχόπτωση (ή αλωπεκία) αρχίζει με απώλεια μαλλιών από τους κροτάφους και το πάνω μέρος του κεφαλιού. Λύση σε αυτό μπορεί να σας προσφέρουν σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης με βιοτίνη και ολεανολικό οξύ, τα οποία μάλιστα εστιάζουν ξεχωριστά σε άνδρες και σε γυναίκες.

Καθώς από μόνο του ένα σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης ίσως να μην είναι αρκετό, είναι καλό να επισπευτείτε τη δερματολόγο για άλλα πιο εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες που υποστηρίζουν την αγκίστρωση της ρίζας επί του τριχωτού και ενεργοποιούν τον κυτταρικό μεταβολισμό.

Η αραίωση φθάνει μέχρι την πλήρη απώλεια της τριχοφυΐας, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί σε ορισμένα σημεία του κεφαλιού (συνήθως στους κροτάφους) ή και σε όλο το κεντρικό τμήμα του κεφαλιού (απομένουν μαλλιά μόνο γύρω από τα αυτιά και στο πίσω μέρος του κεφαλιού).

Όλα αυτά, όμως, δεν συμβαίνουν σε μία νύχτα, αλλά σε βάθος χρόνου, γιατί η φαλάκρα είναι ένα πρόβλημα που εξελίσσεται βαθμιαία και δεν εμφανίζεται απότομα. Επομένως, αν παρατηρήσετε αυξημένη απώλεια μαλλιών η ανάγκη αντιμετώπισης της τριχόπτωσης με αγωγές είναι επιτακτική.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να αρχίζει νωρίς η θεραπευτική παρέμβαση στη δερματολόγο, δηλαδή πριν υπάρξει σημαντική απώλεια μαλλιών.

Close Menu